El dimarts dia 8 de maig visitàrem l’antiga Edeta (actual Llíria) i vàrem gaudir d’un viatge per tots els periodes de l’antiguitat, des dels íbers, passant pels romans i els àrabs fins a la devoció a sant Miquel de la història més propera.
El nostre guia, Manolo, va fer màgic aquest trajecte pels monuments més bonics de la ciutat. En primer lloc anàrem a vore el mausoleu d’Eutic. El conjunt constitueix una de les millors mostres de l’arquitectura funerària d’Hispània que ha estat declarat BIC (Bé d’Interés Cultural).
Després ens portà al conjunt arqueològic del Santuari i les Termes romanes de Mura (on estan fent treballs de restauració). A continuació visitàrem els Banys Àrabs que daten del segle XII on ens van explicar com era la vida quotidiana dels àrabs de l’època. A més, descobrirem una pintura mural del gòtic valencià a l’església del Bon Pastor, on es pot veure a Crist en la creu. Aquesta església va ser un hospital del segle XIII.
Tots ens quedàrem bocabadats en visitar l’església de la Sang, una joia única a tota Espanya; construïda al S.XIII sobre l’antiga mesquita, combina elements romànics amb els del gòtic de conquesta; crida molt l’atenció el seu sostre de fusta pintada. Va ser declarada monument històric-artístic nacional en 1919.
Després de tanta cultura, l’estòmac demanava nodrir-se i, així va ser, pujàrem amb un sol potent al Monestir de Sant Miquel on dinàrem. Al voltant de les 3 i mitja entràrem dins del temple on Manolo continuà explicant cadascuna de les llegendes que envolten aquest bonic lloc.
Per cert, la sala on resten les exèquies dels fidels va ser un lloc que ens va sorprendre a tots (hi havia vestits de comunió, cors de cera penjant…). I així va ser i era que tornàrem en tren a Paterna amb una visió diferent de Llíria. Tornarem.